Een bloedfanatieke supporter aan het woord

Op zaterdagavond 11 maart was het dan eindelijk zover.. Als toeschouwer was ik al de hele week de nachtjes af aan het vinken tot aan dat ene moment; de derby (de Sprint – Handbal Someren)! Stiekem moet ik ook wel eerlijk toegeven, dat ik er best onrustig over heb geslapen!

Mede doordat er diezelfde avond voor mezelf ook een derby op de agenda stond. Eentje die ik altijd wil winnen, ook al was het maar een vriendschappelijke wedstrijd. Achteraf bleek het echter alles behalve een vriendschappelijke wedstrijd. Er vielen smerige overtredingen, schwalbes, er was sprake van matennaaierij, er werd gescholden en geschreeuwd. Verder waren er grote getalen supporters aanwezig, stonden er valse vlaggers naast de lijn en moest er genoegen genomen worden met een partijdige scheidsrechter, waardoor volop discussies ontstonden! En tot overmaat van ramp moesten we de wedstrijd met tien man vervolgen, doordat de spits werd weggestuurd. En werden er tevens twee man, als gevolg van blessures, het veld afgedragen. Het duel eindigde in 2-2, omdat de scheidsrechter aanvoelde dat dit het maximaal haalbare was voor de thuisploeg.

Met bovenstaande hoop ik duidelijk te maken wat een echte derby met zich meebrengt..

Met dit nog vers op mijn netvlies en vol adrenaline, spring ik de auto in op weg naar Deurne. Ik was net op tijd om te zien hoe de twee teams elkaar begroeten. Ik vond het wel interessant hoe de koppies erbij stonden vanuit Someren, een aantal vol zelfvertrouwen, anderen met enige vertwijfeling. De laatste weken is er toch wat roering met betrekking tot de nog onzekere toekomst van het huidige vaandelteam. Ik ben van mening dat je kostte wat het kost moet winnen in een derby. De vraag was of alle neuzen hierin wel dezelfde kant op stonden? Maar goed, hier kon niet meer over nagedacht worden.. De scheidsrechter blies om 19.23 de wedstrijd aan in het Huub van Doorn College te Deurne. Beide teams begonnen nogal gespannen aan de wedstrijd, in afwachting van de moves van de tegenstander. Dit resulteerde pas in de 4e minuut in een openingstreffer van de linkeropbouw van Handbal Someren. Het leek de vrouwen van Someren wakker te schudden. Ze kregen hierna snel in de smiezen dat Deurne moeite had met de druk. Met een paar doelgerichte treffers van de rechter- en linkeropbouw leidde dit tot een voorsprong van 3 goals. Vanaf dat moment werd Deurne helaas ook alert, en kwamen ze steeds dichterbij. Ondanks de , meer dan lief gemaakte, persoonlijke fouten aan de kant van Handbal Someren waren er ook momenten met mooie en knappe goals. Daarnaast zorgde puike reddingen van de keepster uit Someren, die op cruciale momenten de ballen uit het net wist te vissen, waardoor Someren de voorsprong wist te behouden. Het agressieve Deurne, met tevens 2 ‘overlopers’ in de gelederen, kreeg steeds vaker ’n twee-minuten tijdstraf, om eventjes af te koelen. Echter door het slordige spel en balverlies kon Deurne weer verdiend op gelijke hoogte komen, tot ergernis van de Somerense supporters. Als de scheidsrechter dan ook nog eens een voor een ieder duidelijk zichtbare uitbal mist, wordt het wat rumoeriger tussen de supporters. Laten we hem het voordeel van de twijfel geven….Ondanks mijn bril, was het voor mij regelmatig ook onduidelijk om juist te kunnen oordelen. Het fletse blauw, met daarbij alle mogelijke zaalsportlijnen gedrukt op de zaal geeft niet bepaald de mogelijkheid om snel en correct te oordelen.

Tijd voor de thee… Terugkijkend op de eerste helft waren Someren en Deurne in evenwicht. Someren liet af en toe goed aanvalsspel zien, met spelers die beschikken over een goede techniek. Deurne daarentegen liet meer agressie zien in het spel en ging duidelijk voor de winst met twee fel coachende coaches. En met handhaving als doel moet je deze punten niet als kaas van het brood laten eten.

Start van de tweede helft, Someren begon naar mijn mening weer met de sterkste veldbezetting en de kwaliteit kwam gelukkig weer boven drijven. Onze dames bouwde wederom een kleine voorsprong op van 2 goals. Helaas werd deze, door de tijdstraffen aan beide zijdes en een niet gegeven 7 meter, niet verder uitgebreid. Sterker nog Deurne gaf wat gas bij en kwam weer dichterbij. Met nog een kwartier te spelen ging de score op en neer. Dan weer de voorsprong van Someren en dan weer voor Deurne. Dit maakte de wedstrijd steeds spannender wat de echte ambiance, die een derby behoort te hebben, met zich meebracht. Al blijft ik erbij dat ik toch graag een wat agressiever handbal Someren had gezien.

Gezien Deurne deze drive wel toonde werd er door de scheidsrechter regelmatig aan de handrem getrokken, waardoor Someren zelfs een moment met 2 spelers meer speelde. Someren kon wel degelijk winnen vandaag en had daar in mijn ogen ook zeker recht op. Maar de speelsters van de Sprint vochten voor wat ze waard waren en scoorden zelfs in deze situatie, waardoor Someren er nauwelijks van kon profiteren. De slotfase werd dan ook hectisch waarbij de laatste reserves ingezet werden. Degene die nu het koppie erbij zou houden kon de wedstrijd naar de winnende hand zetten. Helaas voor de fanatieke supporters kon Someren niet met de druk omgaan waardoor er in deze beslissende fase een voorsprong voor Deurne op het scorebord verscheen. Het was jammer maar Deurne trok de 20-19 over de streep. De kansen voor handhaving zijn hiermee gestegen terwijl Someren zich serieus zorgen moet gaan maken.

Maar ik zeg kop op dames. Met elkaar er weer eens hard aan gaan werken. Jullie hebben een gunstiger programma dan de concurrentie. Laat zien wat jullie waard zijn en ben nu eindelijk eens ‘de echte tegenstander’ uit jullie handbal carrières de baas! Alleen op deze manier pakken jullie Deurne nog wel terug, want wie het laatst lacht, lacht het best!

Lees hier het verslag van Alles van Someren of bekijk hieronder de samenvatting.